Stok Tandartsen Bussum

Tel: 035 – 693 90 34

Spoed buiten werktijd: 0900-1515

onzichtbare-beugel-voor

VOOR

onzichtbare-beugel-NA

NA

Steeds meer mensen willen een beugel die zo min mogelijk zichtbaar is. Zij kiezen dan voor een uitneembare beugel die bijna onzichtbaar is. Een onzichtbare beugel zorgt ervoor dat jij je zekerder voelt over jouw glimlach. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een onzichtbare beugel bij Stok Tandartsen? We vertellen je er graag meer over op deze pagina.

Wat is een onzichtbare beugel?
Er zijn verschillende soorten beugels, waarvan de bekendste de slotjesbeugel is. Beugels bestaan over het algemeen uit een gedeelte met metaal dat op de tanden wordt geplaatst. Ruim twintig jaar geleden kwam een heel nieuwe beugel op de markt: de clear aligner (letterlijk: uitlijner), ook wel de ‘onzichtbare beugel’. Wij werken met het merk Spark. Een (clear) aligner is gemaakt van doorzichtige dunne kunststof hoesjes die over tanden en kiezen wordt geschoven. Hij lijkt een beetje op een bitje voor sport of om je tanden te bleken, maar dan geheel op maat, dunner en strakker. 

Is een aligner echt onzichtbaar?
Nou nee, niet helemaal. Van een afstandje valt de beugel niet op. Van dichtbij zie je de doorzichtige kunststof hoesjes wel. Het ligt er ook aan of er gebruik wordt gemaakt van ‘attachments’ of niet. Die attachments zijn witte verhoginkjes die op tanden worden geplaatst, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat tanden een andere kant op bewegen. Die attachments zijn iets zichtbaarder. Hoe dan ook is een aligner wel minder zichtbaar dan de traditionele slotjesbeugel.

Hoe werkt een onzichtbare beugel?
Bij de behandeling met een aligner maakt de tandarts met een intra-orale scanner een 3D beeld van je gebit. Daarna werkt de computer uit hoeveel opeenvolgende beugels je nodig hebt. Met de 3D-printer worden verschillende beugels voor je op maat zijn gemaakt. Elke week draag je een nieuwe set aligners. 

Moet je naar een orthodontist of tandarts voor een onzichtbare beugel?
Ja, een orthodontist of een tandarts voor orthodontie moet de onzichtbare beugel laten maken en het behandelplan opzetten. 

Een orthodontist is een tandarts die na zijn opleiding nog vier jaar verder heeft gestudeerd om orthodontist te worden. Dit is dus echt de specialist op het gebied van beugels. Er zijn ook ‘tandartsen voor orthodontie’. Dit zijn tandartsen die zich verder via aparte opleidingen hebben bekwaamd in het aanmeten van beugels, maar niet de orthodontie-opleiding hebben gevolgd.

Hoe lang duurt de behandeling?
Dat ligt helemaal aan de situatie. Als je slechts een paar tanden recht wil zetten, kan dat vaak al in zes maanden met een onzichtbare beugel. Maar als er meer moet gebeuren, duurt de behandeling langer, tot zo’n 18 maanden. Vaak is een behandeling met aligners wel sneller klaar dan een behandeling met een slotjesbeugel. 

En hoe zit het met de kosten?
De kosten voor een beugel met aligners varieert bij ons van €500 tot €4000. Net als een gewone beugel, worden aligners niet vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kunnen de kosten soms gedeeltelijk worden vergoed. Wij zullen na het aanmeten een behandelplan opstellen inclusief de begroting. De kosten voor het aanmeten en opstellen van het behandelplan liggen rond de €170,00. Met de begroting kan je bij je verzekeraar checken of er iets vergoed wordt.

Welke beugel is het prettigst in gebruik?
Dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het fijne van een onzichtbare beugel is dat je hem bijna niet ziet, er geen metaal wordt gebruikt en je geen wondjes krijgt van de metalen draadjes en slotjes. Een aligner is gemaakt van kunststof. Toch is ook deze beugel natuurlijk niet altijd heel prettig; ook van deze kunststof randjes kun je een beetje last hebben. Je dient de aligner wel uit te doen met eten. Dit hoeft met een slotjes beugel weer niet. 

Wat zijn de voordelen van een onzichtbare beugel ten opzichte van een slotjesbeugel?
Het grootste voordeel van onzichtbare beugels: ze zijn minder zichtbaar dan slotjesbeugels. Daarom kiezen vooral volwassenen vaker voor een onzichtbare beugel.
Je moet deze beugel zo’n 22 uur per dag dragen. Dat betekent dat je hem uit kunt doen om te eten en drinken. 
Omdat de onzichtbare beugel – in tegenstelling tot de slotjesbeugel – uitneembaar is, kun je je gebit beter schoonhouden.
Je hoeft niet zo vaak naar de orthodontist of tandarts als met een slotjesbeugel. Je krijgt een set van verschillende bitjes mee. Elke week moet je een nieuw bitje gaan dragen. Je hoeft dus niet steeds naar de orthodontist of tandarts voor controle of om je beugel te laten aanpassen.
Een behandeling met een onzichtbare beugel kan in sommige gevallen sneller gaan dan een behandeling met een slotjesbeugel. 

En wat zijn de nadelen?
Niet alle tandafwijkingen zijn te behandelen met een onzichtbare beugel. 
Het voordeel met een aligners is dat je minder vaak naar de tandarts of orthodontist moet. Bovendien is het setje beugels al gemaakt, dus geeft ingrijpen tijdens de behandeling – als een tand of kies toch niet doet wat hij moet doen – 3 weken vertraging omdat er nieuwe aligners gemaakt moeten worden.
De behandeling is vaak iets duurder dan met een traditionele beugel.

Welke beugel is effectiever: de onzichtbare beugel of de slotjesbeugel?
Grote onderzoeksresultaten ontbreken. De onderzoeken die er wel zijn geven aan dat onzichtbare beugels goed kunnen werken bij kleinere afwijkingen, zoals het recht zetten van enkele tanden. Als het gaat om grotere afwijkingen, zoals een grotere overbeet of gedraaide tanden, dan kan een andere beugel beter werken. De tandarsten voor orthodontie bij Stok Tandartsen kunnen u hierover informeren.

Tanden en kiezen kunnen sneller terugkeren naar hun oude positie na een beugel behandeling. Daarom moet je na een behandeling ’s nachts (permanent) een nachtretainer dragen. Dit is een gelijksoort aligner als de clear aligner, alleen houdt dit alleen de tanden op zijn plek.

Dus, moet je nou wel of niet voor een onzichtbare beugel kiezen?
Dat is heel persoonlijk. Vind je het belangrijk dat je beugel niet zo zichtbaar is, dan is een onzichtbare beugel een heel goed idee. Ook als je niet zo’n grote afwijking hebt aan het gebit, is een onzichtbare beugel een prima optie. Is er meer aan de hand, dan kan een andere beugel beter werken. Ook de kosten kunnen een overweging zijn. Wil je meer informatie over de doorzichtige beugel? Plan dan een afspraak in bij ons voor een oriënterend gesprek. Dit kan telefonisch via 035-693 90 34 of per mail info@stoktandartsen.nl.