Stok Tandartsen Bussum

Tel: 035 – 693 90 34

Spoed buiten werktijd: 0900-1515

Tanderosie

Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Tanderosie is een serieus probleem; het glazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug.

Tips voor het voorkomen van tanderosie

Of je last krijgt van tanderosie is afhankelijk van hoe vaak je drinkt en de tijd dat de zure vloeistof tegen je tanden en kiezen aankomt. Hoe langer de zure vloeistof in je mond blijft, hoe groter de kans dat het je tandweefsel oplost. Spoelen, slurpen of nippen aan zure dranken vergroot het erosierisico, omdat je mond langer zuur blijft. Je lost dit op door met een rietje te drinken. Plaats deze wat verder in de mond en kauw er niet op. Het is ook beter om geen zure drankjes te drinken als je bijna gaat slapen; de kans is dan namelijk groot dat er gedurende de nacht wat zuur in je mond blijft zitten.

Liever geen light

In light-frisdranken zit net als in de gewone dranken zuur. Light betekent alleen dat er in vergelijking met het ‘gewone’ product minimaal 30% minder energie (kcal) of suikers in zit. De toevoeging ‘light’ zegt niks over de aanwezige hoeveelheid zuur.

Maar wel…

Water, melk en gewone thee kun je zonder probleem drinken, net als koolzuurhoudend bronwater. Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits je er geen suiker in doet).

Zorg voor een optimale mondhygiëne
Voeg indien mogelijk water toe aan de vruchtensappen om het zuur te verzwakken.
Beperk bij voorkeur het aantal eet- en drinkmomenten tot 7 per dag.
Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Slik de drank bij voorkeur zo snel mogelijk door.
Poets je tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht ongeveer één uur met poetsen. Poets twee maal per dag met een fluoridetandpasta om je tanden sterker te maken. Het is daarbij aan te raden om een zachte tandenborstel en een laagslijtende (weinig abrasieve) tandpasta te gebruiken
Nuttig ’s nachts en voor het naar bed gaan geen zure consumpties.
Stimuleer de aanmaak van speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom; speeksel heeft een neutraliserende werking.

Bron: KNMT, mw Dr. D. Gambon en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

https://www.allesoverhetgebit.nl